Oppimäärämme pakollisiin suorituksiin kuuluu kaks erilaista fondimaalausharjoitusta. Ensimmäinen oli perspektiiviharjoitus, joka minulla oli blogissa aiemmin esitelty kaupunkifondi.
Eli tämä, höhöö.
Nyt oli vuorossa maisemafondin maalaus. Ystävämme Googlen avulla lähdin etsimään referenssikuvaa. Maisemafondin aiheen vaatimuksena oli se, että kuvan etu- ja taka-alan eroavaisuus olisi niin iso, että siinä piti tehdä ns. värien vaalentamista. Kun ihminen katsoo kauas, kaukana olevat asiat näyttävät vaaleammilta, ja tämän piti näkyä myös fondissa. Halusin ehdottomasti tehdä metsän, joten hetken etsittyäni löysinkin kuvan, joka miellytti sekä omaa silmääni että täytti vaatimukset.
Alkuperäinen mallikuva: http://wallpapers55.com/forest-landscape-2013-16001000/
Työn aloitin samalla tavalla kuin aiemmankin fondin, eli piirtämällä tulostetun kuvan ääriviivat valopöydän avulla toiselle paperille. Näitä harjoituksia piti tehdä muutama, jotta silmä ja käsi tottuisivat siihen, mitä aikoo tehdä isommassa koossa.
Seuraavaksi oli vuorossa pieni maalausharjoitus. Tämän tein ihan vain vesiväreillä A4-kokoiselle paperille. Paperi tosin oli vain ihan tavallista tulostus- eikä akvarellipaperia, joten jälki ei ollut kummoista. Tämän harjoituksen tarkoitus oli kuitenkin lähinnä kokeilla värien hahmottamista.
Pikainen vesiväriharjoitelma
Vesivärien jälkeen oli vuorossa pienen fondin maalaaminen. Löysin osastolta vapaan, 100x100cm-kokoisen pienen fondipohjan, jolle pingotin valkean lakanakankaan ja pohjustin sen puuliiman ja valkoisen pohjamaalin sekoituksella. Kankaalle piirsin taululiidulla kuvan tärkeimmät ääriviivat, sekoitin tarvittavia värisävyjä muutaman ja aloitin maalaamisen. Tämän harjoituksen tarkoitus oli jäsentää maalauksen pääalueet sekä totutella outoon maalaustapaan ennen varsinaisen työn tekemistä.
Pieni fondi keskeneräisenä
Pieni fondi valmiina
Kun pieni fondi oli valmis, siirryin tekemään varsinaista fondia. Kaivelin osastolta sopivan, vapaan kiinnityspohjan, joka oli kokoa 167x230cm. Sitä piti ensin korjailla hieman, sillä rimat olivat ajan saatossa taipuneet, mutta parilla lisäpoikkipuulla sain kehikon suoristumaan. Tähän tein kankaan ompelemalla kaksi kaistaletta lakanakangasta yhteen ja niittaamalla sen kireästi paikoilleen. Tämänkin kankaan pohjustin liiman ja pohjamaalin sekoituksella.
Seuraava työvaihe oli ruuduttaa mallikuva. Mallikuvan koko piti suhteuttaa maalattavan kankaan kokoon, jolloin sain mittaustulokseksi 1:19,6. :D Tarvittavat laskelmat tehtyäni naulasin fondin reunoihin kauttaaltaan naulat 60 cm päähän toisistaan ja langoitin niiden avulla fondin päälle ruudukon. Tämän avulla saisin piirrettyä malliviivat suurinpiirtein oikeille paikoilleen.
Kun piirros oli tehty, leikkasin langat poikki ja aloitin maalaamisen. Maalasin ensin fondin vaaleampaa taustaa. Pohjan väri oli hyvin vaalea vihreä, jonka päälle maalasin puunrunkoja erilaisilla ruskeilla.Yritin pitää taustan maalikerroksen mahdollisimman ohuena, jotta kuvattuna se päästäisi valoa hyvin läpi.
Taustaa
Taustan jälkeen pohjamaalasin kuvan tien ja vehreän tienreunuksen. Näihin tuli jo tummempia väsisävyjä, mutta nekin vaalenivat maalauksen keskikohtaa kohden.Myös etualan lähimmät puut saivat jo pohjavärinsä.
Kun olin saanut kaikki pohjavärit paikoilleen, alkoi työn hitain vaihe. Yksityiskohtien lisääminen ja muu viimeistely oli hidasta, sillä kuvassa oli paljon pieniä oksia, saniaisia ja ruohonkorsia, jotka piti maalata erikseen ja monin eri sävyin.
Yksityiskohtia vailla
Varsinkin oksien maalaus oli hieman vaikeaa, sillä moni sivellin oli liian iso aivan ohuiden viivojen vetämiseen, ja monet ohuet eivät edes maalautuneet koko matkaltaan yhdellä vedolla. Lisäksi pieniä yksityiskohtia oli paljon.Lopulta, kuitenkin juuri ennen kuin lähdin työharjoitteluun, sain fondin valmiiksi. Sen ripustaminen, virallinen kuvaus ja arviointi jäi kuitenkin maaliskuun lopulle, kun olin palannut taas koululle.
Valmis fondi kuivumassa
Valmis fondi ripustettuna
- Mea
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti