maanantai 10. marraskuuta 2014

Tampereen Ylioppilasteatterin Afrikan valloitus vol.1

Pääsin tänä syksynä Tampereen Ylioppilasteatterin ( http://tampereenylioppilasteatteri.net/ ) jäseneksi! Tehtäväni siellä on valmistaa lavasteita ja tarpeistoa.

21.11.2014 ensi-iltansa saa Aksu Piipon ohjaama Afrikan valloitus-näytelmä.

Olen mukana skenossa, ja nyt olemme parisen viikkoa urakoineet vähäisen lavastuksen ja runsaan tarpeiston kanssa. Tässä kerron vähän niistä, joita olen ollut itse tekemässä.








Pieni lavasteseinä


Koko näytelmä tullaan esittämään harmaan eri sävyissä niin lavastuksen kuin puvustuksenkin suhteen, ja varsinainen lavastus jää hyvin vähäiseksi. Seinille ripustettiin mustat kankaat, ja minä väkersin vanhasta lavasteseinän palasta uuden sermin muutamassa tunnissa.

 Pimeässä salissa oli vaikea kuvata... Taustakankaiden ripustusta.

 Onneksi vanhasta lavasteesta sai tuon pömpelin purettua pois ihan vain ruuvaamalla osat irti.

Kun olin saanut purettua tuon epämääräisen ulokkeen seinästä irti, oli aika tasata se. Koska TaYt:llä ei ole varsinaista pajaa eikä kunnon laitteita, otin sahan kauniiseen käteen ja aloin sahata seinää suoraksi keskellä näyttämöä.



Kun seinä oli tasattu, jäi sille korkeudeksi 197cm, mikä oli varsin riittävä. Seuraavaksi oli vuorossa tukien kiinnitys. Tuet olivat myöskin vanhat, joten niille riitti siistiminen ja kulmarautojen avulla seinään kiinnittäminen.


Tuet laitettiin sermin vasempaan reunaan ja keskelle, koska näyttelijät tulevat oikean reunan puolelta sen taakse piiloon. Näin he eivät heti ensi töikseen kompastuisi tukeen.

Seinä pystyssä

Sermiin ei tehty pintakäsittelyä, vaan se peitettiin samalla mustalla kankaalla kuin seinätkin. Kangas kiinnitettiin niitein suoraan sermiin. Tämä jälkeen sermi vietiin paikoilleen ja tuettiin vielä lavastepainoin, jotta se varmasti pysyisi pystyssä eikä heiluisi. Lavasteet olivat nyt kokonaisuudessaan valmiit. :D

Valmis sermi


Afrikan kartta

Toinen tekemäni työ oli iso, rullattava kartta, jonka piti esittää pelkästään Afrikan mannerta ja Madagaskaria eikä niitäkään kovin tarkasti. Näytelmä sijoittuu 1800-luvun siirtomaa-aikoihin, ja tuolloin eivät kartat olleet vielä yhtä tarkkoja kuin nykyään.

Kävimme ostamassa näytelmää varten harjanvarsia Löytötavaratalosta ja maaleja K-raudasta. Koska kaikki esineistö maalattaisiin eri harmaansävyin, neuvojeni mukaan ostimme 2,7 l Trend 7-ykköspohjaa, 2,7 l Trend 7-kolmospohjaa ja litran Avatint-sävytepastaa harmaanmustana. Lisäksi ostimme muutamia erilaisia mustia ja harmaita spray-maaleja.

Aloitin työn maalaamalla kaksi 140cm pitkää harjanvartta läpikuultavasti harmaiksi. 

Harjanvarret hiottuina

Harjanvarret pintakäsiteltyinä

Kun varret kuivuivat, leikkasin vanhasta lakanakankaasta 120cmx140cm palan ja pohjustin sen hieman vaaleammalla harmaalla kuin harjanvarret. Lakanaa pohjustaessani käytin myös eri paksuisia maaleja ja muuntelin niiden sävyjä.

Karttakangas maalauksessa

Kuivunut karttakangas

Seuraavaksi ompelin harjanvarret kankaan molempiin lyhyempiin sivuihin ja hahmottelin Afrikan mantereen lakanalle lyijykynälle. Tunnistettava muoto riitti, joten liian tarkasti karttaa ei tarvinnut mallintaa. Afrikan pohjamaalasin tummalla harmaalla ja vasempaan alakulmaan hahmottelin vanhan kompassin. Vanha purjelaiva taasen haluttiin oikeaan yläkulmaan. Oikeasti laivan kohdalla olisi Arabian niemimaa eikä merta.

Harjanvarret paikoilleen ommeltuina, Afrikka pohjamaalattuna ja kompassi hahmoteltuna

Kompassin hahmotelma lähempää

Kun pohjatyö oli tehty, käytin Trend 7-ykköspohjaa sellaisenaan ja maalasin sillä kompassin vaaleat osat ja Afikan aavikoituneet alueet. Metsäiset alueet jäivät alkuperäiseksi tummanharmaaksi.

Valkeus

Lopuksi sekoitin vielä oikein tumman harmaan kolmospohjasta ja pastasta ja maalasin sillä kartan ääriviivoja ja yksityiskohtia.

Kompassi

Aivan viimeiseksi maalasin oikean yläkulman laivan käyttäen samaa, valkoista ykköspohjaa ja tummanharmaata ääriviivamaalia kuin muuallakin kartassa. 


Valmis kartta

Kuivatusripustus

Tällaista tähän asti. Kirjoittelen lisää, kunhan olen saanut vielä tehtyä jotakin. Toivon mukaan saan ainakin kartasta vielä parempia kuvia! Jos saan, lisään ne tänne ja tietty portfolioon.
On kyllä erittäin mukavaa tehdä pitkästä aikaa työtä josta tykkää todella paljon! Harmi vaan, että harrastelijateatteri ei voi maksaa palkkaa... Mutta toivon, että tästä kertyy sitä kokemusta, jolla voin ehkä joskus saada työpaikan lavasterakentajana.

- Mea





1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää kartta! Lavastusjuttuja on muutenkin tosi mielenkiintosta lukea. Ite kun tarkastelen teatterin tekemisiä lähes ainoastaan puvustuksen puolelta. Nytkin on puvustusta eräälle kaupunginteatterille toteutumassa, mutta kun ollaan eri kaupungissa, ei lavastuksesta ole nähty kuin keskeneräinen pienoismalli tähän mennessä!

    VastaaPoista